Dominique Andiran Le Ruminant des Vignes 2013
€ 39,45
Dominique Andiran
Le Ruminant des Vignes — 2013   75cl
Sud Ouest

De Ruminant des Vignes is een wijn met een interessant achtergrondverhaal. Een fossiel van een vreemd paardachtig dier werd gevonden in de groeve in een van de wijngaarden van Dominque en het ingebeelde dier werd getrokken door de studenten die de beenderen van de plaatselijke universiteit onderzochten. De docent gaf de tekening aan Dominique. Dus, de wijn kreeg de naam Ruminant.

De wijn is gemaakt van Gros Manseng - een druif die erg populair is in dit gebied voor het maken van laat geplukte zoetere wijnen. Deze wijn onderging een zeer langzame gisting, die vele maanden in beslag nam. Het suikerniveau is echter zeer laag bij ongeveer 2,5 gram restsuiker. Het is ook vrij oxidatief, dus het moet meer als een sherry worden behandeld dan als een witte wijn. Deze wijn kan dus perfect enkele weken openstaan zonder in te boeten aan smaak en finesse

Het is een intrigerende en mysterieuze wijn die perfect is als aperitief of bij een reeks lichtzoete desserts of selectie kazen.

Het domein

Dominique Andiran was ski- en zeilinstructeur maar raakte gefascineerd door de wijnproductie in 1988 toen zijn oom hem vroeg om te helpen bij het plukken van de oogst van dat jaar. Zijn oom maakte slechts een kleine hoeveelheid wijn en verkocht de meeste druiven aan een grote producent uit de Gascogne die dicht bij zijn wijngaard stond.

En toen gebeurde er iets vreselijks! Hij besproeide de wijnstokken met insecticiden en werd ernstig ziek en belandde in het ziekenhuis. Hij besloot, terwijl hij herstelde, dat hij "stopte met het telen van druiven of het anders wilde doen".

Dus in 2000 ging hij over op biologische wijnbouw en begon hij zijn eigen wijn te maken in plaats van de druiven te verkopen. Dit was een grote verandering vanwege de 20.000 hectare die aan de wijngaarden in de Côte de Gascogne werd gegeven, slechts 500 hectare waren toen biologisch en slechts 30 hectare werd gebruikt voor het produceren van natuurlijke wijnen.

Dominique is een boeiende, enthousiaste vigneron die niet bang is om dingen anders te doen, zoals wijn tot een decennium lang onder een gistendeel laten liggen om te kijken wat er met de wijn kan gebeuren! Sommige van zijn wijnen zijn daarom erg "Jura", terwijl andere uniek zijn voor zijn wijnmaakstijl.

Zoals gebruikelijk in de Franse praktijk, bezit of huurt Dominique meerdere percelen wijnstokken verspreid over vele kilometers in de buurt van het departement Gers in Zuidwest-Frankrijk rond het dorp Montreal-du-Gers. Hij heeft percelen van Chardonnay, Colombard, Petit Manseng, Gros Manseng, Muscadelle, Ugni Blanc, Sauvignon Gris, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Tannat.

Gros Manseng

Alcohol
12% (of meer)
Bevat sulfieten

sluit

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

sluit